Apr 22, 2016

Bush Bean-Burpee


Product Details

I purchased a packet of these seeds from Walmart, and planning to grow them in containers.



How to Sow and Plant 

I Planted them early this spring by around March last week and all of them germinated in wet napkin. I planted them in seedling tray.

Week 1

Bush beans like a regular supply of water, especially during sprouting, flowering, and pod producing. If your soil tends dry out quickly, or to form a crust, cover the seed bed with a very thin layer of mulch or compost after you plant to keep the soil surface moist and soft.This helps the bean's growing tip from breaking off as it pushes though the soil.

Week 2

You can plant a large number of them in a small space, they are very easy to grow. I replanted them in 1 gallon container, and 2 per 5 gallon container. 

Week 3

They did very well up there. By April 20 2016, around 3 weeks later it is growing well and healthy.

Week 4


So far, disease-free and with all tiny on the plants, I'm sure the harvesting will continue for awhile. We've had an exceptionally hot spring here with lot of rain and the plants seem happy, so far.


Week 5 May 8 2016


Week 7 May 20 2016


Week 8 May 30 2016
June 15 2016


Harvesting 

The flavor is wonderful for the great green bean taste.




Review

Easy to harvest completely and keep the plant productive. 


Beans Leaf Curry Recipe




Serves - 2
Prep time: 10 mins
Cook time: 15 mins

Ingredients:
2 tbsp Coconut Oil
2 Shallots thinly sliced
1 tsp Mustard
1 Sprig Curry leaves
2 dry Red dry chilies 
1 cup grated Coconut
½ tsp Turmeric powder
1/2 tsp Cumin seeds
2 Garlic Clove finely chopped
½ tbsp Red Chili powder

1 plate fresh Beans leaves, chopped
Salt as required

Process:
1) Grind together grated Coconut, Turmeric, Cumin seeds, Garlic, Red Chili powder into coarse form. Keep it aside. 

2) In a pan, heat coconut oil. Add the Mustard seeds, wait till they crackle. Add shallots, curry leaves, Red dry Chili. Mix for a couple of minutes till the Onions turn brown. 

3) Add chopped Big Onion and salt and stir well till it become translucent. 

4) Now add the Coconut mixture and mix few minutes. 

5) Add the chopped Beans leaves, Cover it with lid for few minutes, Open and mix till the leaves are soft and oil leaves the sides of the mixture. Check the salt. 

6) Serve Hot with Rice and Yogurt.

ബീൻസ് ഇല തോരൻ

പാചകത്തിന് വേണ്ടത് 
1 പ്ലേറ്റ് ബീൻസ് ഇല കഴുകി വൃത്തിയാക്കി നുറുക്കിയത് 
2 ടേബിൾ സ്പൂൺ വെളിച്ചെണ്ണ 
1 ടീസ്പൂൺ കടുക് 
2 ഉണക്ക മുളക് 
2 കുഞ്ഞുള്ളി അരിഞ്ഞത്‌
1 സവാള  നുറുക്കിയത് 
കറിവേപ്പില ആവശ്യത്തിന്
1/2 മുറി തേങ്ങ ചിരവിയത് 
2 അല്ലി വെളുത്തുള്ളി 
1/2 ടേബിൾ സ്പൂൺ മുളക് പൊടി 
1/2 ടീസ്പൂൺ മഞ്ഞൾ പൊടി 
1/2 ടീസ്പൂൺ ജീരകം 
ഉപ്പ് ആവശ്യത്തിന്

പാചക രീതി 
1) വെള്ളത്തിൽ കഴുകിയ ബീൻസ് ഇല മഞ്ഞൾ, വിനാഗിരി, ഉപ്പ് എന്നിവ ഇട്ട വെള്ളത്തിൽ ഒരു 1/2 മണിക്കൂർ മുക്കി വച്ച് വീണ്ടും നന്നായി കഴുകണം. പ്രാണി, കീടനാശിനി എന്നിവ പോകാൻ വേണ്ടിയാണു ഇങ്ങനെ ചെയ്യുന്നത്. 
2) ബീൻസ് ഇല വെള്ളം വാർന്ന ശേഷം നന്നായി നുറുക്കി മാറ്റി വെക്കണം.
3) തേങ്ങ, വെളുത്തുള്ളി, ജീരകം, മുളക് പൊടി , മഞ്ഞൾ പൊടി, ഉപ്പ് എന്നിവ എല്ലാം കൂടി നന്നായി ചതച്ചു എടുക്കണം.
4) ചുവടു കട്ടി ഉള്ള പത്രത്തിൽ വെളിച്ചെണ്ണ നന്നായി ചൂടാകുമ്പോൾ കടുക് പൊട്ടിക്കുക. അതിൽ കുഞ്ഞുള്ളി അരിഞ്ഞത്‌ ചേർത്ത് അത് മൂത്ത് വരുമ്പോൾ ഉണക്ക മുളക്, കറിവേപ്പില ചേര്ക്കുക.
5) അതിൽ സവാള  നുറുക്കിയത് ചേർത്തു വഴറ്റണം . അൽപ്പം കഴിഞ്ഞു  അതിൽ ചതച്ചു വെച്ച അരപ്പ് ചേര്ക്കണം.
6) അരപ്പ് മൂത്ത് വരുമ്പോൾ ബീൻസ് ഇല ചേർത്ത് നന്നായി ഇളക്കി യോചിപ്പിക്കണം.
7) അൽപ്പനേരം അടച്ചു വെച്ചിട്ടു തുറന്നു ഈർപ്പം മാറുന്ന വരെ ചെറിയ ചൂടിൽ വെക്കണം . ഇനി ഉപ്പ് പാകം നോക്കാം .
8) ബീൻസ് ഇല തോരൻ നല്ല ചൂട് കുത്തരി ചോറും തൈരും കൂട്ടി കഴിക്കാം .
*ഇളം ബീൻസ് ഇലയാണ് സ്വാദ് .



No comments:

Post a Comment